2012. június 22., péntek

Martha Stewart's Homekeeping Handbook

A blog facebook oldalán volt múlt héten egy szavazás, hogy melyik otthonka könyvet (amikről itt írtam) szeretnétek belülről is megnézni.
Martha magasan vezette a szavazást, úgyhogy most jöjjön ő és a remekműve.


Eredetileg videóban akartam végiglapozni nektek, de 15 perc alatt nem jutottam a végére (!), úgy, hogy közben elképesztően hadartam és csomó oldalt csak pörgettem. Szóval maradtak a fotók, abból is rengeteg.
Itt láthatjátok, hogy bejelöltem a fontosabb részeket...


A könyv megdöbbentő vastagsága (kb. 6cm) mellett az is látszik, hogy kemény fedéses és a borítója egy átlátszó fólia, amin a címlapon látható felirat is van.

Ha csak egy képet tölthetnék fel a könyvből, biztos a következőt választanám, már csak az oldalszámok miatt is, de itt látható, hogy mi mindenről van benne szó.
A bevezetésben leírja a könyv keletkezésének okait és tart egy vegyész-gyorstalpalót a tisztítószerek fényében.
A második részben szobáról szobára halad végig a házon és vadul asszociálva minden tudnivalót leír, ami az adott szobához egy kicsit is kapcsolódik.
A harmadik részben a mindennapi takarítás mozzanatait elemzi ki az előző fejezeteknél is részletesebben.
A negyedik részben pedig egy otthon biztonságáról ír, legyen az villanyszerelés, vagy földrengés elleni védelem.
Az ötödik részben a költözéshez ad nagyon hasznos tippeket.
A legutolsó részben meg a legkülönbözőbb, háztartásban előforduló anyagokról ír pár mondatban.


Részletesebben az első rész elején olvashatjuk azokat a listákat, (amikért én bolondulok) amik szerintem nagyon jellemzően Martha-sak.
Hat listában sorolja fel, hogy mik a teendők az otthonunkban naponta, hetente, havonta, időszakosan, a tavaszi és az őszi nagytakarításkor. Természetesen a teendőket már helyiségekre lebontva sorolja fel.


A szobánkénti lebontás a ház lelkével, a konyhával kezdődik. Az első, amit a legtöbb helyiségben megemlít, az az eszközök, amire szükség lehet a takarítás során.


A konyha-fejezet legnagyobb részét a különböző anyagok tisztítása teszi ki, a lehető összes csap-, munkapult-, szekrény- és mosogató tálca-típust felsorolja, előnyökkel, hátrányokkal és tippekkel együtt.
Megint nem egy mindennap használható információ, de egy konyha megépítésénél elengedhetetlen. Illetve a meglévő konyhánkat tisztán tartani is sokkal könnyebb úgy, ha tudjuk melyik anyag mitől lesz szép tiszta.
Felmerül a "kedvenc" témám, a mosogatás is, eszközökkel, trükkökkel.


Aztán belevág a konyha eszközeinek leltározásához, kezdve a hűtőszekrénytől a legapróbb kézi eszközökig és közben természetesen mindenről ír.
Amikor azt írtam, hogy vadul asszociál, arra gondoltam, hogy nagyon alaposan, mindenre gondol, aminek köze lehet az adott eszközhöz és ez például a hűtőnél tetten érhetők, mert ha már hűtőszekrény, akkor típusok, ápolás, napi/heti/időszakos teendők, lefagyasztás és mit meddig hogyan marad friss információk is fel vannak sorolva.
A nagy eszközöktől eljut a kis eszközökig, ahol fotóval és rövid magyarázattal mutatja be őket.




Közben rengeteg fotót láthatunk, például a habverőiről...

A konyhából az étkezőbe kalauzol, ahol a kedvenc részem a különböző evőeszközök pontos neve. Meglepően sokat tudtam fejből és nagyon jópofa volt végigolvasni őket.
Természetesen ugyanilyen kép és lista van a késekről és poharakról és a házi-bárban használatos eszközökről.

A nappali részben ír a kanapék és karosszékek különböző fajtáiról, a nappali elrendezéséről, a kárpitok ápolásáról és például arról is, hogy hogyan kell begyújtani egy kandallóban.


A következő helyiség és fejezet a dolgozó szoba, ahol az ergonomikus munkahely kialakításától, a munkaeszközeink ápolásán át a világításon keresztül a fotó rendszerezésig olvashatunk tippeket.


A következő fejezetben a házi könyvtárról ír és (miután megszakad a szívem) olvashatunk a könyvtisztítós-ápolós és rendszerezős megoldásairól.


Az előszobák és közlekedők se maradhatnak ki, itt is van pár nagyon hasznos tanácsa.


A hálószobákban miután felsorolta a létező összes matrac anyagát, méretét, elnevezését, tisztítási módját, ír az ágyneműkről, legalább ilyen részletesen és megmutatja, hogy hogyan kell tökéletesen beágyazni.


Nagyon rövid fejezetben ír pár apróságot a csecsemő- és  gyerekszobákról, de ha ilyesmi ügyben kerestek irodalmat, nem ez a megfelelő könyv. Ugyanakkor, mondjuk egy lakberendező nagyon sokat tanulhat a gyerekszobákról.
Itt is vannak listák, például, hogy milyen elsősegély csomagra van szükség egy csecsemő mellett.


A következő helyiség a fürdőszoba, ahol megint a szükséges tisztítószerekkel kezd és az összes típusú kádról, zuhanytálcáról, zuhanyfüggönyről mosdóról és csapokról és a fürdőszobai textilekről ír véleményt és ad tippeket a tisztításukhoz.



A garderobe-oknál minden ruhadarab helyes tárolását illetve méretét megtudhatjuk, megküzd a molyokkal és a legkülönfélébb vállfákkal.


  Ugyanitt olvashatunk a cipők különböző tisztításáról is.


A következő helyiség a mosókonyha, ahol segít kiválasztani a tökéletes mosógépet, mosás-kreszt tanít, minden foltot eltüntet és minden anyagot helyesen kimos.


 Helyesen teregetni és vasalni is megtanít.


Hajtogatni sem lehet csak úgy ukkmukkfukk, ennek is  megvan a maga módja.


A következő rész a házi barkácsról és az erre szánt helyiségről szól. Nagyon hasznos az a lista, amit végigvásárolva ki lehet fosztani egy szakáruházat.
Vágás, ragasztás, festés, csomagolás, díszítés, varrás és virágkötés témákat olvashatunk pár gondolatot és tippeket.


A könyv harmadik fejezetében a takarítás minden fajtát sorolja fel részletesen, eszközökkel, fotókkal és anyagokkal.
Portörlés, feltörlés, söprés, porszívózás, szőnyegtisztítás, felmosás, ablakpucolás témákból doktorálhat, aki ezt a fejezetet elolvassa.



A negyedik fejezetben Martha igazán bedurvul, aki eddig azt hitte volna, hogy ő egy lazsálós háziasszony, az most meggyőződhet róla, hogy tévedett.
Ebben a fejezetben a ház levegőjéről ír először, aztán villanyt, vizet, fűtést, légkondit szerel 80 oldalon keresztül, aztán a ház körül előforduló veszélyekre készít fel mindenkit, legyen az tornádó, földrengés, tűz vagy hóvihar.




Pár oldalon az állatokkal élésről is ír, és ebben a fejezetben segít a házban előforduló kártevőktől megszabadulni.

A könyv utolsó fejezetében a költözésről ír, innen a kedvenc részem az időrendben lebontott teendők listája.

Összességében nagyon hasznos könyv mindenkinek, aki szereti tudatosan vezetni a háztartását, vagy nagyon szereti az ilyen témájú könyveket.
Nem egy egyszerre elolvasós darab, inkább amolyan enciklopédia, amiben mindennek utána lehet nézni, de közel sem könnyű irodalom, hiszen több, mint 700 oldal.
Az egyetlen szívfájdalmam, hogy a képek nem színesek, a borítón lévőt kivéve egyik sem. ráadásul az amatőr szemem meglátása szerint
Ugyanakkor vannak színes oldalak, mint az utolsó képen lévő is, és majdnem minden oldalon van valami kis szín. Sokkal sokkal szebb lenne, ha a fotók is színesek lennének, de nyilván megvan a nyomdatechnikai oka a fekete-fehérségüknek.
Remélem segítettem áttekinteni ezt a pár oldalt és kedvet kaptok a könyvhöz, ha valamelyik rész nagyon érdekel, akkor írjátok meg, és leírom bejegyzés formájában.
Ha megvennétek, érdemes egy olyan oldalt választani, ahol a szállítás ingyenes, (pl. www.bookdepository.com) mert 2,5 kilónyi szakirodalomról beszélünk, aminek a szállítási költségét jó dolog megúszni.
Az ára a hátsó borító szerint 45$, de most a bookdepository-n 33,74$ ért láttam, én annak idején 25,95 euróért vettem.

Hogy tetszik a könyv?

5 megjegyzés:

  1. magyar nyelven nem adták ki ugye? pedig naggyontetszőős..

    VálaszTörlés
  2. Hú, hát ez kéne nekem is...
    Nem hittem volna, hogy tud újat tud mutatni egy ilyen háztartási könyv, haha én kis balga. Van még mit tanulni... :D

    VálaszTörlés
  3. lolli: sajnos nem, sőt hasonló sincsen! :( nem tudom miért!

    Noemi075: tényleg elképesztő mi minden van benne, rám is rám fér még a tanulás!

    VálaszTörlés
  4. ez a könyv maga a Biblia! :O :)

    VálaszTörlés
  5. Isteni sugalmazás nélkül nem is lehet ennyit írni! :))

    VálaszTörlés